Leiderstrui beloning voor aanval Chioccioli

SCANNO, 1 JUNI. Franco Chioccioli, die donderdag zijn leiderspositie in de Ronde van Italie verspeelde aan Eric Boyer, heeft niet willen berusten in zijn verlies. In de vijfde etappe, de langste van de Giro d'Italia over 246 kilometr van Sorrento naar Scanno, zocht hij de aanval op de helling van de laatste berg, de Monte Godi van de eerste categorie.

Slechts Marino Lejarreta, derde in de Ronde van Spanje, kon bij de Italiaan aan het wiel blijven. De Spanjaard liet de man die de rose leiderstrui begeerde, vrijwel al het werk opknappen voor hij hem na een vlucht van een twaalftal kilometers in de sprint versloeg. De twee ontsnapten hadden een winst veroverd van 48 seconden. Voor Chioccioli ruim voldoende om de eerste plaats in het klassement te heroveren.

De Portugees Da Silva veroorzaakte de eerste splitsing. Zowel op de Calvariberg als de Monte de la Croce zette hij aan voor de punten in het bergklassement. Twee keer kwam hij als eerste boven, in Sorrento werd hij daardoor gehuldigd als leider van het bergklassement.

De derde berg, Monte Gobi, werd bepalend voor de uitslag van de rit. Da Silva reed toen niet meer mee in de eerste rijen. Op het moment dat de weg omhoog ging, viel de Pool Jaskula aan. Lejarreta, Sierra, Kvalsvoll en Giupponi reageerden, maar de vijf konden geen beslissend gat slaan.

Het peloton sloot aan. Voor Chioccioli betekende dat het opstapje voor zijn aanval. Lejarreta pikte aan, Sierra haald het net niet. In de klimmende kilometers groeide het gaatje langzaam maar zeker en op de top bedroeg het verschil, dank zij het werk van de Italiaan 25 seconden. In de afdaling werd de marge verdubbeld, weer door Chioccioli.