Honecker bevestigt asiel in Sovjet-Unie

BERLIJN, 1 JUNI. De vroegere Oostduitse leider Erich Honecker heeft bevestigd dat hij in de Sovjet-Unie politiek asiel heeft gekregen. Hij zei dit in een vraaggesprek met een correspondent van het Duitse persbureau ADN. De 78-jarige Honecker rechtvaardigdezijn ontsnapping naar Moskou op 13 maart met de mededeling dat “hij zich niet voor de tweede keer wilde laten gevangen nemen”. Hij betuigde de leiders van de Sovjet-Unie zijn erkentelijkheid voor het feit dat ze hem politiek asiel hadden verleend. Moskou had eerder de slechte gezondheidstoestand van de Oostduitse leider als reden voor zijn transport naar Moskou gegeven. Honecker wordt in Duitsland gezocht omdat hij medeveratwoordelijk wordt geacht voor de dood van 190 Oostduitsers die om het leven kwamen bij pogingen naar het Westen te vluchten.

In het vraaggesprek hekelde Honecker het optreden tegen communisten in Duitsland: “De heksenjacht tegen de vroegere leiders van de Socialistische Eenheidspartij van Duitsland moet alle eerlijke mensen in de wereld een grote zorg zijn.” De arrestatie van oud-premier Willi Stoph en de vroegere minister van defensie Henz Kessler achtte hij politiek gemotiveerd en zonder enige rechtsgrond. “De Stasi en de opdrachten om te schieten zijn gebruikt als voorwendsel om al degenen te vervolgen die Oost-Duitsland loyaal hebben gediend”, aldus Honecker.

Volgens de correspondent van ADN leek Honecker er goed aan toe, toen hij het interview gaf in een ziekenhuis in Moskou. Daar herstelt hij van problemen die hij had met hart, bloedsomloop en lever. De Oostduitse leider zei het voornemen te hebben zijn in Chili wonende dochter op te zoeken, maar dat hij daarna naar de ovjet-Unie zou terugkeren. Zondagavond wordt het interview door een Duitse televisiestation uitgezonden. (AFP, AP)