Grote vreugde over ondertekening van Angolees akkoord

LISSABON, 1 JUNI. Duizenden Angolese ballingen gingen gisteravond juichend de straat op in de Portugese hoofdstad Lissabon na de ondertekening van het Angolese vredesakkoord dat een inde moet maken aan bijna zestien jaar burgeroorlog. Kerkklokken luidden in de hele stad, toen de Angolese president, Eduardo Dos Santos, en de leider van de verzetsbeweging UNITA, Jonas Savimbi, het akkoord ondertekenden.

De plechtige ondertekeningsceremonie werd behalve door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Perez de Cuellar, bijgewoond door de ministers van buitenlandse zaken van de Sovjet-Unie en de VS, Aleksandr Bes(JHsmertnych en James Baker.

Met de officiele bezegeling van het principe-akkoord, dat een maand geleden in het Portugese Estoril werd getekend, is er een einde gekomen aan een burgeroorlog die in totaal meer dan vijftien jaar heeft geduurd. De oorlog kostte naar schatting het leven aan 300.000 mensen, voor het merendeel burgers. Het gisteren getekende akkoord voorziet in de onmiddellijke vorming van een overgangsregering waarin zowel de regeringsgezinde MPLA, als d door de VS en Zuid-Afrika gesteunde vrijheidsbeweging UNITA zitting heeft. Deze voorlopige regering zal het land gaan besturen tot de verkiezingen die moeten worden gehouden tussen september en november 1992. De Verenigde Naties sturen op korte termijn enkele honderden militaire waarnemers naar Angola om toe te zien op naleving van het vredesakkoord. De VS hebben inmiddels laten weten de UNITA van Jonas Savimbi in de nabije toekomst te blijven steunen. Eenoordvoerder van UNITA onderstreepte evenwel dat het hierbij niet zal gaan om nieuwe wapenleveranties. De burgeroorlog in Angola brak eind 1975 uit, kort nadat de laatste Portugese troepen het land hadden verlaten en de voormalige kolonisator de macht overdroeg aan de marxistische MPLA, die vanaf die tijd werd ondersteund door Cuba en de Sovjet-Unie. Het einde van het slepende conflict kwam in zicht in 1988, toen Zuid-Afrika na tus()senkomst van de VS, besloot zich uit Angola terug te trekken. (Reuter, AFP) ***