Graafschap na primeur van kwijnend bestaan gered

De eerste club die via de nacompetitie het hooge voetbalpodium te bestijgen, was De Graafschap. De club uit Doetinchem behaalde in het seizoen '72-'73 de tweede periodetitel en kroonde zich op de laatste speeldag van de nacompetitie tot winnaar. Gerrie Deijkers, Andre van der Ley, Chris de Vries en Guus Hiddink (via PEC-verdediger Hendriks) waren de doelpuntenmakers voor De Graafschap in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle, die met 4-2 werd gewonnen, promotie naar de eredivisie tot gevolg ha maar bovenal een waar volksfeest uitlokte. Zevenduizend meegereisde supporters gingen uit de bol. In Doetinchem moesten de spelers en burgemeester bij de huldiging vluchten voor de feestende massa en sportverslaggever Theo Koomen schreef: “Als de Achterhoekers van ijs zijn, sneeuwt het op de zon.”

Piet de Visser was in die tijd de trainer van De Graafschap en is nog steeds lyrisch over die geleverde prestatie. “Dat was wat he, vergis je niet. We waren de eersten die op die manier promoveerden, niemand wist eigenlijk precies hoe je zo'n nacompetitie moest benaderen. Ik heb vanaf het moment dat we een periodetitel pakten een dagboek bijgehouden waarin alle gegevens over de spelers werden genoteerd. Ik wist alles van ze, kende ze van binnen en buiten. Vlak voor de eindronde heb ik de touwtjes even laten vieren en ze vervolgens keihard aangepakt. Na de eerste twee wedstrijden stonden we onderaan maar vervolgens begon het systeem van de heropbouw te werken, we wonnen.” De Graafschap werd daardoor gered van een kwijnend bestaan.

Een jaar eerder ontliepen de blauw-witten ternauwernood degradatie naar de tweede divisie louter en alleen omdat die klasse bij de sanering van het Nederlandse betaalde voetbal kwam te vervallen. In het eerste jaar eredivisie was het leed geleden: de club trok een gemiddeld toeschouwersaantal van tienduizend.