'Geen extra schade voor Newtron'

ROTTERDAM, 1 JUNI. Automatiseringsbedrijf Newtron zal dit jaar geen extra schade lijden door Topdata. “Wij hebben hiervoor al voorzieningen ten laste van het resultaat van 1990 gebracht”

Dit zegt lid van de raad van bestuur N. B. Aka van Newtron in een commentaar op een artikel in deze krant van gisteren. Daarin werd ten onrechte gemeld dat Newtron van een claim van minder dan tien miljoen gulden op Topdata slechts een beperkt deel zou terugzien, omdat dit bedrijf plotseling failliet is gegaan.

Newtron heeft een claim op Topdata, omdat dit bedrijf een Belgische vestiging heeft verkocht aan Newtron terwijl achteraf bleek dat de boeken niet klopten. Aka heeft ingegrepen toen de onjuistheden aan het licht kwamen. “Op vier januari van dit jaar ben ik naar Belgie gegaan om te kijken wat er was misgegaan. Als verantwoordelijke voor een andere divisie van Newtron met ook Belgische vestigingen, kende ik de situatie in het land. Ik heb ingegrepen en wij hebben direct alle verliezen die hieruit zouden kunnen voortvloeien ten laste gebracht van het jaar 1990”, zegt ze.

Nu staat nog een claim uit van 600.000 gulden bij Topdata. Daartegenover staat echter een claim van Topdata op Newtron. Na verrekening blijft een bedrag over van 200.000 gulden. Dit bedrag zal Topdata slechts voor een beperkt deel kunnen terugbetalen. “Het maakt in feite weinig meer uit. Er is immers een voorziening getroffen”, aldus Aka.