Enorme chaos in grote delen Ethiopie

ADDIS ABEBA, 1 JUNI. In het oosten en zuidwesten van Ethiopie is een grote chaos uitgebroken door de afwezigheid van ieder effectief gezag. Iets buiten Addis Abeba doodden volgens ooggetuigen gisteren demonstranten twee soldaten van de rebellenbeweging die eerder deze week de macht overnam in de Ethiopische hoofdstad.

In het zuidwesten van Ethiopie werden tientallen vrachtwagens van de Verenigde Naties gestolen en warenhuizen met voedsel opengebroken. In het gebied heeft de slecht georganiseerde Ethiopische verzetsorganisatie, het Oromo Bevrijdingsfront (RLF), de overhand.

Ruim 300.000 Zuidsoedanezen die ruim twee jaar gelden naar het gebied uitweken vanwege de burgeroorlog in Soedan zijn inmiddels weer teruggevlucht naar hun vaderland. Daar werden zij in de afgelopen dagen vanuit de lucht bestookt door de Soedanese luchtmacht.

Vincent O'Reilly, hoofd van de VN-hulpactie voor Zuid-Soedan, sprak gisteren telefonisch vanuit Nairobi over “een grote humanitaire tragedie”. Volgens zijn informatie werden gisterochtend bij het grensstadje Yakol 15.000 Zuidsoedanese vluchtelingen gebombardeerd.

Donderdag werden ook bij het stadje Akobo vluchtelingen bestookt. De reden voor het vertrek van de Soedanese vluchtelingen is niet duidelijk. O'Reilly zei over informatie te beschikken dat het OLF op de vluchtelingen schiet. Volgens bronnen in Addis Abeba zou de Soedanese guerrillabeweging SPLA hen meevoeren naar Soedan. Ook zou het SPLA verantwoordelijk zijn voor de plunderingen in Zuidwest-Ethiopie.

Het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) kreeg aanzienlijke steun van de verdreven Ethiopische regering van Mengistu. Als tegenprestatie handhaafden SLA-troepen in het zuidwesten van Ethiopie de orde en vochten enkele malen voor de Ethiopische regering tegen het OLF.

Vlakbij de vluchtelingenkampen werden SPLA-soldaten opgeleid. Onder de vluchtelingen bevinden zich vele familieleden van SPLA-strijders.

Pag. 4:

Verzet tegen bewind houdt aan

“We hebben onszelf laten belazeren”, zei gisteren in Addis Abeba een diplomaat, “we hebben ons als idioten laten gebruiken. We gaven voedselhulp aan vluchtelingen van wie nu een deel met het SPLA lijkt te zijn gelieerd. We waren gevangenen van ons eigen menselijk geweten.

Nu is het SPLA er vandoor gegaan met alle goederen en spullen van de VN.''

Uit de oostelijke Ogaden komen eveneens berichten over een grote chaos waarvan bandieten en Somalische guerrllastrijders gebruik maken.

Enkele vrachtauto's zouden zijn gestolen en naar Somalie vervoerd. In Addis Abeba verkozen twee hoge politici van het ancien regime - de gouverneur van de regio Wollo en een vakbondsleider - om zelfmoord te plegen in plaats van zich te melden bij de nieuwe machthebbers van de rebellenbeweging, het Ethiopische Revolutionaire Democratische Volksfront (EPRDF). Tesfaya Gebre Kidane, die na Mengistu's vertrek een week presdent was, zocht met enkele andere hoge politici asiel in de Italiaanse ambassade in Addis Abeba.

In het stadscentrum bleef het gisteren rustig. Twee kilometer buiten Addis Abeba vond een demonstratie plaats van ongeveer 4.000 betogers tegen het EPRDF. Enkele demonstranten droegen handgranaten mee en twee rebellen zouden volgens ooggetuigen zijn gedood door de betogers.

Een buitenlandse correspondent was op donderdagavond in het Hilton Hotel opgebeld door een onbekende man die de betoing aankondigde. Dit wijst erop dat achter de demonstraties van de afgelopen dagen een organisatie schuilgaat die het nieuwe rebellengezag wil ondermijnen.

    • Koert Lindijer