Engels schrijver Angus Wilson overleden

LONDEN, 1 JUNI. In een verzorgingstehuis in Bury St Edmunds (in het oosten van Engeland) overleed gisteren op zeventigjarige leeftijd de schrijver Sir Angus Wilson. Dit heeft zijn de schrijver Sir Malcolm Bradbury bekend gemaakt.

Sir Angus Wilson schreef meer dan vijftig romans, met titels als Hemlock and After, No Laughing Matter (een familie sage), The Naughty Nineties, As If By Magic en Setting the World on Fire. Ook schreef hij een biografie van Charles Dickens, een toneelstuk (The Mulberry Bush) en een studie over Emile Zola.

Angus Wilson werd geboren op 11 augustus 1913 in het Zuidafrikaanse Durban. Hij ging in H)den naar school en studeerde in Oxford. tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij werkzaam bij het Foreign Office, waarna hij schrijver werd en een wetenschappelijke loopbaan volgde. Tussen 1949 en 1955 was hij werkzaam bij de Reading Room van het British Museum en verantwoordelijk voor de vervanging van de 300.000 boeken die verloren waren gegaan tijdens bombardementen. Hij hoorde tot de oprichters van de Engelse faculteit aan de University of East Anglia, waar hofessor was van 1966 tot 1978.

Wilson debuteerde in 1949 als auteur met The Wrong Set, een bundel novellen waarin hij de bourgeoisie met intellectuele aspiraties aanviel. Wilsons verhalenbundels als Such Darling Dodos (1950) en romans als Anglo-Saxon Attitudes (1956) toonden diezelfde bourgeoisie als machteloos tegenover het leven. “De moraal van zijn personages wordt nauwkeurig onder de loupe genomen en onveranderlijk in gebreke bevonden,” schreef een literairschrift over Wilson, om te vervolgen: “Maar niettemin gaat hun zoektocht naar de juiste moraal voort, wat strookt met Wilsons overtuiging dat 'het leven voor de meeste mensen erg moeilijk is, maar dat de meesten er het beste van maken'.”

Malcolm Bradbury noemde Sir Angus Wilson 'een van de vier of vijf grote schrijvers van het Engeland van na de oorlog' van het niveau van Graham Greene, Doris Lessing, Iris Murdoch en William Golding. “Hij was een amusant mens,” zei Malcolm Bradbury, die Wilsonromans ook nog 'geestig en satirisch' noemde, 'en heel vaak malicieus'.

Sir Angus Wilson stond aan de vooravond van een herwaardering van zijn werk. Bij uitgeverij Penguin staat de herdruk op stapel van al zijn romans. Twee van zijn boeken, Anglo-Saxon Attitudes en The Middle Age of Mrs Eliott, worden op dit moment verfilmd.(AFP,APE,REUTER)