Een CAO in haven van de baan

ROTTERDAM, 1 JUNI. De Vervoersbond FNV streeft na de gisteren verloren steun voor stakingsacties in de Rotterdamse haven, niet langer naar gezamenlijk overleg met de werkgevers over een CAO voor de hele container- en stukgoedsector.

Het regiobestuur van de bond nam dit besluit gisterenmiddag na een soms emotionele kadervergadering op het bondskantoor. De acties worden voorlopig opgeschort en e zullen zo snel mogelijk per bedrijf onderhandelingen worden gestart over het afsluiten van collectieve arbeidsovereenkomsten.

Volgens P. Gouw van de Vervoersbond wordt er langs een andere weg nog wel hetzelfde doel nagestreefd. “Dit betekent dat overal dezelfde CAO-voorstellen op tafel zullen worden gelegd. Eventueel aangevuld met voorstellen die de verschillende CAO's dichter bij elkaar zullen brengen zodat we op termijn toch die ene CAO krijgen”.

Gouw sluit niet uit dat nog dit weekeinde wordt gestart met onderhandelen bij het containerbedrijf Unitcentre omdat daar “het meeste te halen zou zijn”. Op deze manier hoopt de bond dat bij het eventueel mislukken van het overleg op bedrijfsniveau daarna toch nog gezamenlijke acties mogelijk zijn. Maar dan niet meer over procedure's maar over de inhoud van de CAO.

Gisteren besloot het overgrote deel van de FNV-leden in de containersector niet langer te staken voor een non-bulk-CAO voor alle containr- en stukgoed bedrijven. Omdat het containerbedrijf ECT met 2200 werknemers de grootste werkgever in de haven is, werd verder staken bij de overige bedrijven zinloos.