Directeur sociale dienst veroordeeld

MIDDELBURG, 1 JUNI. Een 42-jarige adjunct-directeur van de sociale dienst in Terneuzen is gisteren door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot zes maanden gevangenis. Samen met een 51-jarige medewerkr van de dienst verduisterde hij in de periode juni 1989 tot juli 1990 ongeveer achttien duizend gulden aan uitkeringsgelden.

Beide mannen zijn door de gemeente Terneuzen ontslagen. De medewerker werd gisteren veroordeeld tot 120 uur dienstverlening. De adjunct-directeur wordt gezien als het brein achter de operatie.

Toen in juli 1989 een client van de gemeentelike sociale dienst naar de Antillen emigreerde, besloot de adjunct-directeur net te doen alsof de vrouw nog steeds in Terneuzen een uitkering genoot. Haar inkomen werd maandelijks op een speciale rekening gestort, en verdween vervolgens in de zakken van de twee ambtenaren. De vrouw was voor haar vertrek opgedragen extra werkbriefjes te ondertekenen. De adjunct-directeur bewaarde haar dossier in zijn eigen bureaula, en gebruikte zijn positie om te voorkomen dat anderen zich met de zaak bemoeiden.

De fraude kwam vorig jaar aan het licht bij een interne controle. Allereerst ging de verdenking uit naar de vrouw op de Antillen. Die bleek er niets mee te maken te hebben. Uiteindelijk leidde het spoor naar de twee personeelsleden. De administrateur bekende grif. Hij zei onder druk te zijn gezet door zijn baas. De adjunct-directeur houdt vol onschuldig te zijn.