Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Vechtsport

Bekende Nederlanders vasten voor hongerstakers Z-Afrika

AMSTERDAM, 22 MEI. Ruim veerig bekende Nederlanders hebben vandaag gevast uit solidariteit met de tweehonderd Zuidafrikaanse politieke gevangenen die sinds begin deze maand in hongerstaking zijn. Dit heeft de Anti Apartheids Beweging Nederland (AABN) bekend gemaakt.

Onder de deelnemers bevinden zich Europees bokskampioen Arnold Vanderlijde, schrijver Jan Wolkers, burgemeester Van Thijn van Amsterdam, politiebondvoorzitter Van der Linden en de acteurs Jeroen Krabbe en Gerda Havertong. Ook een aantal acteurs uit de televisieserie “Goede Tijden, Slechte Tijden” doet mee.

Voor zover bekend is Nederland het enige land in Europa dat op deze manier actie voert voor de hongerstakers in Zuid-Afrika.

DeAABN overweegt verdere acties als er onder de hongerstakers slachtoffers vallen.

Eind vorige week kreeg de AABN een “dringend verzoek” van het ANC, de Human Rights Commission in Zuid-Afrika en bisschop Tutu om de vastenactie op touw te zetten. De politieke gevangenen zijn in hongerstaking gegaan omdat president De Klerk zijn belofte hen voor 1 mei vrij te laten, niet is nagekomen.

David Moisi, een hongerstaker die een week geleden plotseling vrijkwam, is vanmiddag in Den Haag ontvangen op het ministerie van buitenlandse zaken, waar hij een ontmoeting had met leden van de vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken. Moisi maakt namens de politieke gevangenen een rondreis door Europa.