Winst Boeing vrijwel onveranderd

Het Amerikaanse vliegtuigbouwconcern Boeing uit Seattle heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een winst gemaakt van 309 miljoen dollar of 90 dollarcent per aandeel.

In dezelfde periode van vorig jaar bedroeg de winst 302 miljoen dollar of 87 dollarcent per aandeel. De omzet zakte echter van 6,4 miljard tot 6,1 miljard dollar (12,1 miljard gulden).

Hoge onderzoeks- en ontwikkelingskosten, in het bijzonder voor de nieuwe Boeing 777, waren van negatieve invloed op het resultaat. Maar een paar luchtvaartmaatschappijen hebben verzocht om een ander tijdstip van aflevering als gevolg van de Golfcrisis. Annuleringen zijn niet binnengekomen. Boeing verwacht voor het tweede kwartaal een aanmerkelijk beter resultaat.

Boeing werd kortgeleden tesamen met Lockheed en General Dynamics door het Pentagon uitverkoren de “defensie-opdracht van de eeuw” te mogen leveren met een waarde van 70 tot 100 miljard dollar. Het betreft de levering van een nieuwe Advanced Technology Fighter (ATF) genaamd Lightning-2.

Het Amerikaanse minsterie van defensie bestelde ongeveer 650 van deze nieuwe gevechtsvliegtuigen die te zijnder tijd de ook in de Golfoorlog gebruikte F-16 Eagle moeten vervangen. De Lightning-2 heeft een groter bereik, is sneller, wenbaarder en moeilijk door radar te ontdekken.