v.d. Broek twee dagen naar Israel

DEN HAAG, 30 APRIL. Minister Van den Broek zal op 6 mei vertrekken voor een tweedaags bezoek aan Israel. Hij zal besprekingen voeren met premier Shamir en de ministers Levy (buitenlandse zaken) en Arens (defensie).

Dit heeft een woordvoerster van buitenlandse zaken meegedeeld. Op de agenda staat de politieke en veiligheidssituatie in het Midden-Oosten na de Golfoorlog. Nederland is van mening dat er snel diplomatieke stappen moeten worden genomen om het vredesproces in het Midden-Oosten te bespoedigen.

Na afloop van de oorlog om Koeweit te bevrijden was minister Van den Broek samen met zijn Luxemburgse en Italiaanse collega's, de EG-trojka, al in Israel. Nederland wordt op 1 juli voorzitter van de EG. Dit keer betreft het een bilateraal bezoek.

Tijdens de Golfoorlog heeft Nederland Patriot-lanceerinrichtingen met raketten en bemanning aan Israel ter beschikking gesteld voor luchtverdediging tegen inkomende Iraakse Scud-raketten. De Nederlandse batterijen stonden opgesteld in de heuvels ten zuiden van Jeruzalem.

Er werden geen raketten afgevuurd. In Israel bestaat veel waardering voor de Nederlandse steun tijdens de oorlog.