v.d. Broek: geen hulp aan werknemers in Paraguay

DEN HAAG, 30 APRIL. Minister Van den Broek (buitenlandse zaken) ziet geen mogelijkheden om humanitaire hulp te verlenen aan twee werknemers van een suikerfabriek in Paraguay. Zij wilden een vakbond oprichten maar werden vanwege hun activiteiten ontslagen.

Buitenlandse Zaken wil eerst de uitkomst afwachten van een rechtszaak die de twee werknemers hebben aangespannen tegen de directie van de suikerfabriek waar zij werkten. Een van de vijf directeuren van de suikerfabriek is Juan Bosch, die ook honorair-consul van Nederland in Paraguay is.

Van den Broek schrijft dit in een brief aan de Dienstenbond van het CNV. De bond had aangedrongen op financiele ondersteuning voor de twee vakbondsactivisten, omdat zij geen uitkering krijgen en in financiele nood verkeren. In zijn antwoord schrijft Van den Broek dat zowel CNV als FNV geld ontvangen van Ontwikkelingssamenwerking voor het ondersteunen van vakbondsactiviteiten in de Derde wereld. De twee Nederlandse vakorganisaties kunnen zelf beslissen waarvoor die gelden worden aangewend, aldus Van den Broek.

Buitenlandse Zaken heeft de pas benoemde Nederlandse ambassadeur in Uruguay gevraagd zich op de hoogte te stellen over de rechtsgang tegen de twee werknemers van de suikerfabriek in het buurland.