Topdrukte in treinen, publiek massaal naar Amsterdam

UTRECHT, 30 APRIL. “Lierend druk”, zo omschreef een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen vanochtend de situatie in de treinen en op de stations. De Nederlandse Spoorwegen die vandaag met een aangepaste dienstregeling rijden, melden dat vooral de treinen uit het noorden en oosten overvol zijn.

Groningen, Hengelo en Deventer melden een topdrukte. In Groningen moesten vele reizigers op de perrons achterblijven. Uit het zuiden komen geen meldingen van reizigers voor wie geen plaats meer is, al zijn ook daar de treinen zeer vol. De verbinding tussen de kop van Noord-Holland en de Randstad kampt tussen Alkmaar en Uitgeest door een breuk in de bovenleiding met stremmingen en vertragingen. De uitgedunde treindienst wordt op dat baanvak met aangepast vervoer gecompenseerd, er rijden nu uitsluitend dubbeldekkers op dit traject.

Desondanks is de capaciteit met ongeveer de helft verminderd. Massaal stroomt het publiek naar Amsterdam. 'Geen voetbal publiek,'

aldus de NS-woordvoerder, maar OV-kaart houders, “En die willen leuke dingen met die kaart doen.” Er zijn zeshonderdvijftigduizend OV-kaarthouders. NS Groningen verwacht dat de reizigers gespreid over de avond terug zullen keren en is niet van plan extra treinen in te zetten.

“Het loopt uit de hand”, zei een NS-woordvoerder tegen de middag. “Mensen zitten soms tegen de ramen geplakt. Dat geeft nu niet direct die gezellige Oranjesfeer”, aldus de woordvoerder. Volgens hem dreigde een gevaarlijke situatie te ontstaan als de drukte bleef aanhouden.