Tientallen doden door aardbeving in de Kaukasus

MOSKOU, 30 APRIL. Bij de aardbeving die gisteren de Kaukasus heeft getroffen zijn ten minste honderd mensen omgekomen. De regering van Georgie, waar het epicentrum lag, heeft dit vanmorgen gemeld. Er zouden ruim 230 mensen gewond zijn geraakt. Het persbureau TASS heeft tot vanmorgen een lager aantal van “ongeveer dertig slachtoffers” aangehouden.

Gisteravond werd het gebied getroffen door een tweede schok die een paar seconden aanhield. De materiele schade is groot. De eerste aardbeving van gistermiddag had haar epicentrum in de buurt van het stadje Dzjava in Zuid-Ossetie, waar al maanden een burgeroorlog woedt tussen Georgiers en Osseten. Dzjava ligt aan de weg van Tschinvali, de hoofdstad van Zuid-Ossetie, en Vladivkazkas in Noord-Ossetie. Langs deze weg werd Tschinvali, nadat het door de Georgiers was afgesneden van de rest van Georgie, tot nu toe bevoorraad. Telefonisch contact is nog altijd niet mogelijk met Tschinvali, al is onduidelijk of dat komt door de aardbeving of omdat de Georgische PTT de lijnen nog steeds afgesloten houdt.

De schok had volgens de Sovjet-seismologen een kracht van meer dan zeven op de schaal van Richter. Daarmee is de beving krachtiger dan die welke ruim twee jaar geleden Armenie trof; die aardschok kostte naar schatting 25.000 mensenhet leven. De beving van gisteren was ook in Armenie en het noordoosten van Turkije te voelen.

Volgens de eerste berichten is de hulp ditmaal beter op gang gekomen dan bij de beving in Armenie. In Moskou wordt rekening gehouden met een veel hoger dodental dan nu wordt aangehouden. Het werkelijke aantal slachtoffers zal pas bekend worden als de verbindingen met de talrijke gesoleerde bergdorpen zijn hersteld.