TI verkoopt divisie aan Siemens

ROTTERDAM, 30 APRIL. Het Westduitse Siemens wil de divisie industriele automatisering van het Amerikaanse Texas Instruments overnemen. De bedrijven hebben gisteren meegedeeld dat de overneming is vastgelegd in een 'letter of intent'.

De hoofdzetel van de divisie Industrial Controls van Texas Instruments is gevestigd in Johnson City, Tennessee. Bij de divisie werken 1.200 mensen die allemaal zullen overgaan naar de Duitse onderneming. De verkoopprijs is geheim.

Texas Instruments maakte gisteren ook bekend een koper te zoeken voor zijn Process Automation Systems, een business unit gespecialiseerd in geavanceerde software voor de automatisering van industriele processen. TI probeert de afdeling te slijten aan toonaangevende automatiseerders. De afdeling waarin Siemens interesse heeft houdt zich bezig met hardware voor de industrie.

De twee onderdelen die TI verkoopt maken deel uit van de groep Informatie Technologie van de onderneming. Die groep wil zich volledig gaan toeleggen op de verkoop van software en dienstverlening in zogenoemde 'open systemen', computers ontworpen volgens een generieke, algemeen gangbare industriele standaard. Na de verkopen bestaat die groep alleen nog maar uit een onderdeel gericht op de verkoop van computers.

Siemens behaalt ruim 16 procent van zijn omzet in de Verenigde Staten. De VS zijn daarmee goed voor 4,1 miljard dollar. De Amerikaans Siemens-tak, de Siemens Corporation heeft 35.000 werknemers, verdeeld over acht dochterondernemingen, die gezamenlijk 60 fabrieken beheren.

Siemens Corportion is in de afgelopen tien jaar snel gegroeid - met ongeveer 23 procent per jaar - maar is wel verliesgevend. Vorig jaar daalde het verlies tot 247 miljoen D-Mark. In 1989 verloor de Amerikaanse dochter 572,5 miljoen D-Mark.