ROUPA VELHA CON SALSE PIRIPIRI

Een traditioneel Portugees recept voor 'Oude kleren met piripirisaus'. De piripirisaus, waarvan zaterdag een recept op deze plek stond, wordt gemaakt van olijfolie waaraan hete rode verse pepers zijn toegevoegd. De oude kleren slaan op de aardappelen.

4 makrelen 750 g aardappelen 1 grote ui 2 tenen knoflook 1,5 dl olijfolie 1 citroen 2 laurierbladen 2 eetl. azijn zout

Laat de makrelen schoonmaken en fileren.

Snijd de geschilde aardappelen in dunnen plakken en de gepelde ui in ringen.

Verhit de olijfolie in een koekepan en bak daar enige minuten de uienringen en knoflookpulp in. Roer af en toe om. Leg nu een laagje aardappelen op de uien. Leg hier de laurierbladen bij en voeg de azijn toe en zoveel water dat alles bijna onder staat. Bestrooi alles met zout. Doe het deksel op de pan en laat alles een kwartier stoven.

Grill intussen de makreelfilets die zijn ingesmeerd met piripirisaus. Met deze zelfde saus kan overigens ook de vinaigrette gemaakt worden voor een salade die goed bij dit gerecht past.

Serveer partjes citroen bij vis en aardappelen.

    • Anne Scheepmaker