Minder kwartaal- winst Walt Disney

Het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney heeft in het eerste kwartaal van 1991 een nettowinst behaald van 126,6 miljoen dollar (95 dollarcent per aandeel), 29 procent minder dan in dezelfde periode van het jaar ervoor. Toen kwam de winst per aandeel uit op 1,29 dollar per aandeel.

Bij alle drie de divisies (themaparken, consumentenprodukten en films) ging het minder hoewel de omzet met tien procent omhoog liep tot 1,4 miljard dollar.

In 1992 zal het 1.950 hectare grote nieuwe Euro Disneyland amusementspark dat nabij Parijs in aanbouw is, worden geopend. Met onder andere vijf hotels, elf restaurants, een golfbaan en een zwembad en talloze andere attracties, zal dit gigantische pretpark dat een totale investering van ruim 4 miljard gulden heeft gevergt, in het eerste jaar meteen al 10 tot 11 miljoen bezoekers kunnen trekken, zo verwachten de organisatoren.

De vertraging in het gereedkomen van de Kanaaltunnel is weliswaar een ernstige tegenvaller, maar zal niet kunnen verhinderen dat volgend jaar ongeveer 12.000 werknemers klaar staan om de eerste bezoekers te ontvangen. De personeelswerving en opleiding is inmiddels in volle gang.

foto: Het 500 kamers tellende, in Engels Victoriaanse stijl gebouwde, vier sterren Magic Kingdom Hotel, zal een van de pleisterplaatsen zijn waar een bezoeker van het Euro Disney pretpark zijn vermoeide benen kan strekken.