Milde straffen voor drie IRA-leden

ANTWERPEN, 30 APRIL. Drie mannen die verdacht worden van lidmaatschap van het Ierse Republikeinse Leger (IRA) zijn gisteren door een Belgische rechtbank veroordeeld tot relatief milde gevangenisstraffen.

De drie werden in december van het afgelopen jaar gearresteerd in een huis in Antwerpen, waar de politie ook een grote hoeveelheid explosieven, buitenlands geld en andere benodigdheden voor het plegen van aanslagen aantrof. Ze werden beschuldigd van samenzwering, het bezit van wapens, diefstal en het gebruik van valse namen.

Uiteindelijk zijn ze echter alleen voor samenzwering veroordeeld. De oudste van de drie kreeg drie jaar gevangenisstraf, de tweede kreeg twee jaar en de derde een jaar voorwaardelijk. De rechter verklaarde de lage strafmaat door erop te wijzen dat het drietal niet uit eigenbelang maar voor een ideaal opereerde. (AP)