Melchor Mauri eerste leider in Vuelta na zege in proloog

MERIDA, 30 APRIL. De Spaanse renner Melchor Mauri is vandaag vertrokken als de eerste leider in de Ronde van Spanje. Zijn ONCE-ploeg ging in de proloog over 9,3 km voor groepjes van drie renners als eerste van de winnende equipe over de eindstreep in Merida. Na Mauri volgden zijn ploeggenoten Anselmo Fuerte en Herminio Diaz Zabala.

De PDM-ers Raul Alcala, Uwe Raab en Tom Cordes werden tweede op acht seconden. Derde werden de Spanjaarden Indurain, Gorospe en Santamaria, die op twaalf seconden volgden. Steven Rooks kreeg Jelle Nijdam en de Belg Eric Vanderaerden mee. Dat leverde de Noordhollander, die nog altijd niet helemaal hersteld is van een hardnekkige verkoudheid, de achtste plaats op met 25 seconden achterstand. “Ik heb nog wat problemen met de ademhaling”, aldus Rooks. “Maar als het zo warm blijft zal het snel beter gaan.”

Mauri heeft dit seizoen enkele malen van zich doen spreken. De Catalaan won twee ritten in de Ruta del Sol, waar hij ook eerste werd in het puntenklassement. Voorts bracht hij de Ronde van Valencia op zijn naam.

Het zag er lang naar uit dat Alcala, Cordes en Raab met 10.15 het winnende trio zouden vormen. Uiteindelijk bleek alleen Mauri c.s. net iets sterker (10.07). Toch was Cordes best tevreden. “Eindelijk zet ik iets behoorlijks neer”, zei hij. “Ik ging het seizoen in met 2.000 kilometers minder in de benen dan vorig jaar. In de klassiekers reed ik voor het eerst over de kasseien en de Vlaamse heuvels. In de Ronde van Vlaanderen kwam ik ten val, maar in Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix was ik erbij tot in de finale. In de Vuelta hoop ik een rit te kunnen meepakken. In principe staat de ploeg in dienst van Alcala, die een gooi naar de eindzege zal doen.”