Leden oppositie opgenomen in Roemeens kabinet

BOEKAREST, 30 APRIL. Premier Petre Roman van Roemenie heeft gisteren drie 'dissidente' leden van oppositiepartijen in zijn kabinet opgenomen. Roman, wiens kabinetswijziging al enige tijd werd verwacht, beklaagde zich gisteren over de weigering van de oppositie, zitting te nemen in een coalitiekabinet.

In een toespraak tot het parlement zei Roman dat de weigering berustte op “ongerechtvaardigde politieke redenen”. Hij beloofde dat zijn vernieuwde regering “zonder uitstel” zal overgaan tot een privatisering van de grote staatsbedrijven in Roemenie. De Senaat stemde vervolgens in met zijn kabinetswijzigingen; het Huis van Afgevaardigden stelde de stemming uit tot volgende week.

Een van de belangrijkste wijzigingen in het kabinet is de vervanging van generaal Victor Stanculescu als minister van defensie.

Stanculescu, die al onder Ceausescu een belangrijke rol speelde in de legerleiding, wordt gezien als een van de meest prominente vertegenwoordigers van de oude nomenklatoera in de regering. Hij verdwijnt overigens niet uit de regering maar is minister van industrie geworden. Het ministerie van defensie wordt nu geleid door zijn plaatsvervanger, Constantin-Nicolae Spiroiu.

Een andere belangrijke wijziging is de samenvoeging van de ministeries van economie en financien. Het nieuwe ministerie wordt geleid door een van de belangrijkste hervormers in de Roemeense leiding, Eugen Dijmarescu. De voormalige minister van financien, Stolojan, die begin april al zijn ontslag aanbood uit protest tegen concessies in de tweede ronde van de prijsliberalisering, is uit het kabinet verdwenen.

De meeste leden in Romans kabinet zijn lid van het Front van Nationale Redding, dat vorig jaar een absolute meerderheid haalde bij de parlementsverkiezingen. Voor het eerst zijn echter ook leden van de oppositie in het kabinet opgenomen: Dinu Patriciu is minister van openbare werken en Mihnea Marmeliuc van de liberale partij werd minister van arbeid en sociale verzekering. Patriciu is de voormalige leider van de jeugdbeweging van de liberale partij; na ernstige conflicten met de partijtop stapte hij uit de partij en richtte een nieuwe politieke organisatie op, de Liberale Partij - Jeugdvleugel.

Een derde lid van de oppositie in Romans kabinet is Valeriu Pescaru van de Democratische Boerenpartij, die minister van landhervorming wordt. (Reuter, AP)