Laatste Kloof toont kloof politiek en kiezers

De Kloof, Ned.1, 22.44-23.29u.

Door de buitengewoon lage opkomst bij de provinciale-statenverkiezingen van dit voorjaar is filosoferen over een kloof tussen 'de politiek' en 'de mensen' actueler dan ooit. Het Vara-programma De Kloof, dat vanavond voor het laatst wordt uitgezonden, stelt dit thema aan de hand van discussies aan de orde stelt. Voorbeelden van die kloof komen te over aan bod. Een Rotterdams container-reparatiebedrijf bijvoorbeeld zit te springen om personeel, net als dertig andere bedrijven in die branche. Scholen en arbeidsbureaus aflopen leverde onvoldoende nieuwe krachten op. De bedrijven stelden het arbeidsbureau voor werklozen het vak te leren in een lege loods. Daar zouden ze de kneepjes van het lassen, snijden en branden onder de knie kunnen krijgen aan containers, zodat ze sneller inzetbaar zouden zijn. De directeur van het arbeidsburau liep vijf minuten door de loods, vertelde de werkgever, en concludeerde dat het niet ging. Om zijn beleidsdoelen te realiseren moesten er ook vrouwen meedoen aan de cursus. Er waren echter geen damestoiletten in de loods. Het bouwen van een extra toiletgroep zou de cursus te duur maken. Helaas, de tientallen vacatures bleven onvervuld, tientallen werklozen werkloos. Kamerleden Woltgens en Van Mierlo, die bij presentator Paul Witteman aan tafel zaten, waren het er roerend over eens dat dit niet deugde. De fout zit in de uitvoeringsorganisatie, zei Woltgens, de politiek heeft daar weinig over te zeggen. Bedrijven zouden een veel directere lijn met werkzoekenden moeten hebben, stelde Van Mierlo. Ze vertelden de wanhopige werkgever niet waarom ze tussen al hun ballonnetjes door er niet even wat aan deden. De Kloof mag dan zijn laatste uitzending beleven, de kloof blijft onverminderd bestaan.

    • Dick van Eijk