Koreaanse krachtenbundeling succesvol

CHIBA, 30 APRIL. Het Zweedse mannenteam heeft vanochtend in Chiba (Japan) de wereldtitel tafeltennis veroverd. De ploeg versloeg in de eindstrijd Joegoslavie met 3-2. De Zweden prolongeerden daarmee het kampioenschap. Op de vorige wereldtitelstrijd, twee jaar geleden in Dortmund, onttroonde het team in de finale de afvaardiging van China dat nu reeds in de kwartfinales struikelde over Tsjechoslowakije.

Leek de hegemonie van China bij de mannen daarmee reeds twee jaar geleden voorbij, de Chinese vrouwen moesten in Chiba in de eindstrijd een onthutsende nederlaag incasseren tegen het gezamelijke Korea. En daarmee is de absolute macht van Chinese macht in de tafeltenniswereld nu definitief gebroken.

Het Koreaanse vrouwenteam veroverde tijdens de eerste gemeenschappelijke sportbeoefening sinds de scheiding tussen Noord en Zuid meteen de wereldtitel. Het prille succes kan het politieke proces tot eenwording stimuleren. In de nabije toekomst worden meer sportevenementen met een gezamenlijke ploeg afgewerkt. Over een gecombineerde Olympische ploeg zijn intensieve besprekingen gaande.

Twee jaar geleden legde de nieuwe Zweedse generatie bij de mannen de zwakke plekken van de (verouderde) Aziatische penhoudergreep haarfijn bloot. Met 5-0 werden de Chinese routiniers in de finale gekleineerd.

Die blamage was voor de technische staf aanleiding de ploeg te verjongen. De Europese handgreep (shakehand) kreeg bovendien de voorkeur. De omschakeling kost tijd, evenals het opleiden van de jeugd. In Chiba bleek dat de huidige generatie voor de absolute wereldtop (nog) veel te kort komt.

Een team als Tsjechoslowakije, dat in de voorronde maar moeizaam met 3-2 van het gedegradeerde Nederland won, werd vroeger door China achteloos aan de kant geschoven. In Chiba echter domineerde de formatie van coach Fulin. Zijn spelers toonden geen enkel ontzag voor de befaamde tegenstander.

De Chinese vrouwenploeg ging vol vertrouwen de finale met Kora in. De ploeg was in de tien voorgaande wedstrijden ongeslagen gebleven en verloor slechts acht van de zeventig gespeelde games. Ook Korea drong zonder nederlaag tot de eindstrijd door. Van de 73 games moest de gecombineerde formatie er elf gewonnen geven. China was favoriet voor de titel, maar kon in het marathonduel uiteindelijk de druk niet aan.

Na drie uur en drie kwartier maakte Yu Sun Bok tegen Gao Jun, bij het individuele toernooi in de derde ronde mogelijk tegenstander van Bettine Vriesekoop, het beslissende punt. De zwaarbevochten zege leidde tot emotionele taferelen op de met Koreanen volgepakte tribunes. Frankrijk werd derde ten koste van Europees kampioen Hongarije.

Het Nederlands mannenteam sloot gisteren het landentoernooi af met de zeventiende plaats. De laatste wedstrijd in de verliezersronde eindigde in een overwinning van 3-0 op Taiwan. Eerder op de dag had de ploeg van bondscoach Jan Vlieg met dezelfde cijfers Spanje verslagen.

Danny Heister, Trinko Keen en Casper Mol maakten de punten. De blessure van Paul Haldan geneest langzaam. De kopman van Oranje kan als gevolg van een verrekt borstspiertje niet trainen. De medische staf twijfelt of Haldan op volle kracht aan de rest van het toernooi kan deelnemen.