Juventus-Barcelona

Mocht Barcelona dit jaar de Europa-cup II winnen, dan blijft daar de smet aan kleven van de bijzonder grove overtreding door Amor (!), ruim 25 minuten voor het einde van de tweede helft begaan: een trap in de rug van een op de grond liggende tegenstander. Over de rode kaart, hiervoor gegeven, zal iedereen het eens zijn.

Maar hoeveel effectiever zou de bestraffing geweest zijn, indien deze tevens een strafschop had kunnen inhouden. Daarmee zou de stand hoogstwaarschijnlijk op 2-0 voor Juventus gebracht zijn, maar tevens zouden de ploeg van de dader in zijn geheel en de coach en de supporters direct de gevolgen van dit wangedrag ervaren hebben.

Dit effectiefste middel tegen de verruwing van het voetbalspel kan door een eenvoudige wijziging van het spelregelement bereikt worden: verruiming van de mogelijkheid srrafschoppen toe te kennen voor zware overtredingen die op zichelf al 'rood' opleveren, ook buiten het zestien-meter gebied begaan.

Ik ben mij er van bewust, dat een dergelijk voorstel internationaal een lange weg moet doorlopen, maar waarom zou de KNVB er in de eigen competitie niet een seizoen mee kunnen experimenteren?

    • W.C. van Binsbergen