Griekenland wijst Palestijnen uit na aanslag in Patras

ATHENE, 30 APRIL. Griekenland wijst enkele tientallen buitenlanders het land uit naar aanleiding van de bomaanslag waarbij twee weken geleden zeven mensen om het leven kwamen. “We maken ons zorgen dat buitenlanders betrokken zijn bij terroristische daden hier. Tijdens de Golfoorlog hebben we er heel wat het land uitgezet en we zullen dit nu op een nog grotere schaal doen”, aldus de Griekse premier Konstantin Mitsotakis.

De premier wilde niet zeggen om hoeveel personen het gaat, maar er zou inmiddels al opdracht zijn gegeven tot de uitwijzing van veertig Palestijnen. De politie arresteerde zes Palestijnse studenten na de bomaanslag van 19 april in Patras, waardoor zes Grieken en een 26-jarige Palestijnse student die de bom bij zich had, werden gedood.

Mitosotakis omschreef de arrestatie en het juridische onderzoek als “Griekenlands eerste succes in de strijd tegen het terrrorisme in vele jaren”.

Volgens minister Yannis Vassidiades is onomstotelijk vastgesteld dat de zes gearresteerde Palestijnen lid waren van een Palestijnse organisatie die van plan was aanslagen te plegen op doelen in Griekenland. Premier Mitsotakis zei “geen klachten te hebben over de houding van de PLO”. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, die een kantoor heeft in Athene, zou zelfs hebben meegewerkt aan de arrestatie van de Palestijnen, die volgens de Griekse politie tot de groepering van Abu Nidal zouden behoren.

Overigens heeft minister zonder portefeuille Mikis Theodorakis gisteren een open brief gestuurd aan PLO-voorzitter Yasser Arafat waarin hij zijn verontwaardiging uitspreekt dat “bepaalde leden van de PLO-vertegenwoordiging betrokken zijn bij een poging om de publieke opinie te misleiden”. Hij doet een beroep op Arafat om duidelijkheid te verschaffen over mogelijke betrokkenheid van de PLO bij de aanslag in Patras. (Reuter, AFP)