Geen winnaar in strijd om Mondadori

ROME, 30 APRIL. Mondadori, een van de twee grootste uitgeverijen van Italie, zal worden opgesplitst tussen Carlo De Benedetti en Silvio Berlusconi na een strijd die achttien maanden heeft geduurd. Tegen middernacht hebben vertegenwoordigers van De Benedetti en Berlusconi het definitieve akkoord ondertekend waarin de details van de verdeling worden geregeld.

De opsplitsing van Mondadori, in een tijd van verdere concentratie in de uitgeverswereld, wordt gezien als de enige mogelijke oplossing omdat geen van beide partijen zijn ambities volledig wilde opgeven.

Maar De Benedetti moet het idee van een uitgeversgroep als een dragend onderdeel van zijn imperium bijstellen nu hij slechts de 'krantenpoot'

van Mondadori krijgt, waaronder het dagblad La Repubblica. En Berlusconi's idee van een integratie van geschreven pers en tv is ook in rook opgegaan: hij behoudt de boekendivisie.

Berlusconi liet er gisteravond geen misverstand over bestaan dat de opsplitsing van Mondadori niet van harte is gegaan. “Het moet duidelijk zijn dat we overgaan tot de verdeling wegens de wet-Mammi,”

zei hij. De wet-Mammi, genoemd naar de vorige minister van postzaken, is de mediawet die vorig jaar is aangenomen en die de combinatie van controle over drie nationale tv-zenders en over een nationaal dagblad verbiedt.

Berlusconi heeft steeds gezegd dat hij niet akkoord gaat met de verdeling van Mondadori zolang hij geen garanties heeft dat hij zijn drie commerciele tv-zenders mag houden. Binnenkort moet de minister van postzaken de nieuwe tv-frequenties toewijzen. Aangenomen wordt dat Berlusconi vanuit Rome de mondelinge toezegging heeft gekregen dat zijn zenders in de lucht kunnen blijven.

De enige overwinnaar in de strijd om Mondadori is Giuseppe Ciarrapico, de mineraalwaterkoning die tussen De Benedetti en Berlusconi heeft bemiddeld, zo schreef de Corriere della Sera vanmorgen in een commentaar. Ciarrapico is een vertrouweling van premier Andreotti en het akkoord heeft diens instemming. “De politiek heeft besloten dat Mondadori verdeeld moest worden opdat zij minder sterk zou zijn (en dus minder vrij),” schreef de krant, suggererend dat de regeringspartijen de macht van ondernemingen zo klein mogelijk willen houden.

Onder het akkoord verkopen De Benedetti en twee kleine bondgenoten al hun aandelen in Mondadori en in Amef, de financiele holding die Mondadori controleert, aan de Fininvestgroep van Berlusconi. De waarde hiervan is gesteld op ruim 930 miljard lire, ruim 1,4 miljard gulden.

De Benedetti koopt van Mondadori de belangen in de Espresso- groep, het dagblad La Repubblica, de provinciale bladen van de Finegil-groep, de uitgeverij Cartiera Ascoli, en vijftig procent van het reclamebureau Manzoni. De waarde hiervan is geschat op ongeveer 1,12 biljoen lire. Het verschil tussen deze twee bedragen, 185 miljard lire (ruim 280 miljoen gulden) moet De Benedetti aan Berlusconi betalen.

Berlusconi behoudt nu de afdeling boeken en tijdschriften van Mondadori. Medewerkers van hem hebben gezegd dat de combinatie van Fininvest en het gereduceerde Mondadori Berlusconi op de derde plaats brengt onder de Europese uitgevers, achter de Duitse Bertelsman-groep en het Franse Hachette.

De Benedetti dacht in 1989 de definitieve controle over Mondadori te hebben gekregen na een aandeelhouderspact met de familie Formenton.

Deze liep aan het eind van dat jaar over naar het kamp van Berlusconi omdat zij De Benedetti ervan verdacht haar buitenspel te willen zetten. Het opzeggen van het pact was het begin van een kostbare juridische strijd tussen De Benedetti en Berlusconi, met wisselend succes voor beiden. In het meest recente vonnis kregen Berlusconi en zijn bondgenoten de controle over Mondadori.

    • Marc Leijendekker