foto: BUREN- AMSTERDAM- DEN HAAG - Om tien uur ...

foto: BUREN- AMSTERDAM- DEN HAAG - Om tien uur vanmorgen arriveerden koningin Beatrix en prins Claus, prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven bij het gemeentehuis van Buren. Bij het Marechaussee-museum brachten kinderen een aubade (linksboven).

Buren voelt zich verwant met het Huis van Oranje, aangezien koningin Beatrix ook Gravin van Buren is, een titel die zij te danken heeft aan het huwelijk van Willem van Oranje en Anna van Buren. Rond elf uur vertrok het gezelschap naar Culemborg. In de Spuistraat in Amsterdam gingen de eerste feestvierders gisteravond al op weg om koninginnedag in te luiden (foto rechtsonder). Rond middernacht ging de vrijmarkt van start. Op de kermis op de Vijverberg in Den Haag beproefden politie-agenten hun geluk in een schiettent (linksonder). (Foto's NRC Handelsblad- Freddy Rikken, Maurice Boyer, Chris de Jongh)