Duitse hoofdstad

Ik voerde onlangs met mijn kennis de heer Kohl, bondskanselier, sinds vakantie in 1977 in het Spannagelhaus bij Hintertux in Oostenrijk, correspondentie terzake van het precieze middelpunt van het Rijk.

Dit bleek nu via de Duitse televisie bij de Wartburg te liggen in Thuringen, door de bondskanselier zelf aangeroerd. Ik schat dit punt tweehonderd kilometer oost van Bonn en tweehonderd kilometer zuidwest van Berlijn. Men kon hier toch per jaar wel op deze originele plaats een hectare of twintig gereedmaken voor het beoogde doel. In Brazilie heeft men Brasilia met een verschil-deling gelokaliseerd halverwege tussen de oude hoofdstad Rio de Janeiro en het middelpunt des lands, maar dit is dan ook naar het westen toe nog zeer woest. Het is duidelijk, dat Bonn en Berlijn beide veel te decentraal liggen. De vroegere hoofdstad ligt op een steenworp van de Poolse grens bij Frankfurt aan de Oder en ik kan mij voorstellen, dat men in Polen weer gedachten zich zou kunnen vormen over de tijd van het “Protektorat”.

    • J.W. Koopmans