Dollar duikelt op markten, fors verlies New York

ROTTERDAM, 30 APRIL. Beurshandelaren op de Amsterdamse effectenbeurs konden hun koopwoede vandaag alleen op de vrijmarkt kwijt. Maandag namen de meeste handelaren via een vrije dag al een voorschot op de vrije Koninginnedag. Gisteren was het Damrak met geen mogelijkheid in beweging te krijgen. De CBS-stemmingsindex daalde met 0,1 punt en sloot op 95,5 punten.

AMSTERDAM Op de Europese beurzen daalden de aandelenkoersen en de koers van de dollar vandaag scherp. Aan het eind van de morgen stond de dollar ruim vier cent lager op 1,9590 gulden. Amsterdam kon vandaag niet reageren.Het hield vandaag haar beursdeuren gesloten na een saaie maandag met ongenspireerde handel. De handelaren die de moeite hadden genomen toch naar het Damrak te komen, waren weinig actief. Na Koninginnedag in eigen land vieren de meeste buitenlandse beurzen in de wereld op 1 mei de Dag van de Arbeid met een vrije dag.

Alleen de kortstondige doorbraak van de dollar door de twee gulden-grens kon de handel gisteren enigzins inspireren. Koninklijke Olie klom naar een aller tijden-record van 160,70 gulden en sloot uiteindelijk met 2,20 winst op de record slotkoers van 160,50 gulden.

NEW YORK Op Wall Street ging de handel wel door en daalde het Dow Jones-gemiddelde ruim 35 punten. Bijna twee weken na het breken van de magische grens van 3000 punten verloor de Dow Jones-index van de 30 grootste industriele fondsen het gevecht om boven de 2900 punten te blijven. De handel sloot na vrij dunne handel uiteindelijk op 2877 punten.

LONDEN Aandelenkoersen op de effectenbeurs in Londen openden lager in afwachting van belangrijke economische data later op de dag. Het FT 100-koersgemiddelde, dat gisteren 27 punten hoger sloot op 2498, stond om 11.00 uur 18,1 punten lager op 2480,1 punten.

FRANKFURT Op de beurs van Frankfurt openden de koersen iets lager. De DAX-index, dat gisteren 3,53 punten lager sloot op 1620,28 punten, noteerde om 11.00 uur 7,95 punten lager op 1612,33 punten.

TOKIO De beurs in Tokio sloot vanmorgen na een dag van uiterst ongenspireerde handel een fractie lager. Maandag was de Japanse beurs wegens een nationale feestdag gesloten. De Nikkei-225-koersindex sloot na dunne handel 12,43 punten lager op 26.111,25.

(Wegens de viering van Koninginnedag is de Amsterdamse effectenbeurs vandaag gesloten. Er is daardoor geen mogelijkheid de aandelenkoersen van vandaag in deze krant op te nemen.)