De diepste geheimen van Amerika

NEW YORK, 30 APRIL. Van alle Amerikanen gelooft slechts dertien procent in de Tien Geboden, de helft meldt zich wel eens ziek zonder ziek te zijn en 91 procent zegt regelmatig te liegen, zowel thuis als op het werk. Voor een enquete die anonimiteit garandeert spreekt de Amerikaan echter de waarheid. Dat moesten James Patterson en Peter Kim tenminste aannemen bij het samenstellen van hun onderzoek naar zeden en opinies, dat nu gepubliceerd is in het boek The day America told the truth.

Volgens de studie zegt een op de vijf Amerikanen voor zijn dertiende zijn maagdelijkheid verloren te hebben, is een op de zes volwassenen in zijn jeugd mishandeld, zegt een op de zeven seksueel misbruikt te zijn en een op de vijf vrouwen zegt door hun vriendje verkracht te zijn. Een derde van dragers van het AIDS-virus heeft dat niet verteld aan zijn partner.

“Dat is een boel slecht nieuws”, aldus de samenstellers, beide marktonderzoeker bij het bureau J. Walter Thompson. “Wanneer wij consumentenonderzoek bestudeerden kregen we het gevoel dat er onder de oppervlakte van alles broeide. Wanneer je bijvoorbeeld vraagt waarom mensen een bepaald type auto kopen, kruisen ze aan: “om de inruilwaarde”, of “om de technische kwaliteiten”, maar dat is allemaal onzin. Mensen geven hun diepste geheimen niet zo eenvoudig prijs.”

Daarom ontwierpen Kim en Patterson een onderzoek waarbij mensen zich niet bezwaard hoefden te voelen om zich in vrijwel volledige anonimiteit vrij uit te spreken over persoonlijke en morele aangelegenheden. Gebruikelijke enqueteringsmethodes vonden zij daarvoor ontoereikend. In het afgelopen najaar kregen 2.000 mensen, op grond van het toeval gekozen in vijftig verschillende plaatsen in de Verenigde Staten, anderhalf uur de tijd om 1.800 vragen te beantwoorden, gemiddeld drie seconden per vraag. Nadat ze de vragenlijst in afzondering hadden ingevuld moesten ze die ongesigneerd in een bus deponeren. “We wilden het ritueel van het stemmen zo veel mogelijk benaderen”, aldus Kim.

De gevonden resultaten staan in scherp contrast met die van traditionele, meestal telefonische enquetes, waarbij men zich minder stellig uitspreekt. Als schokkende uitkomsten noemen de onderzoekers verder: vijftig procent van de geenqueteerden vindt dat er geen enkele reden is om te trouwen; ruim een derde heeft tijdens het huwelijk een andere verhouding en 47 procent zegt er niet zeker van te zijn opnieuw met dezelfde persoon te willen trouwen. Zeven op tien Amerikanen zegt zijn buren niet te kennen en hetzelfde aantal gelooft niet in het bestaan van de American hero. (AP)