CLAUDE GALLIMARD 1914 - 1991; Autoritaire uitgever

Claude Gallimard, voormalig president-directeur van de beroemde Franse uitgeverij, is gisteren op 77-jarige leeftijd in Parijs overleden. Claude, een zoon van Gaston Gallimard die de uitgeverij in 1911 stichtte, was van 1976 tot 1988 president-directeur. Hij leed al jaren aan de ziekte van Alzheimer.

Claude werkte al bijna dertig jaar bij Gallimard toen hij president-directeur werd, drie weken na het overlijden van zijn vader die 94 werd. Hij stond bekend als een zeer discrete en autoritaire man. In de eerste jaren na de oorlog onderhield hij veel contact met de schrijvers die bij Gallimard publiceerden zoals Gide, Claudel en Valery. Met Andre Malraux zette hij de Encyclopedie l'Univers der formes op. Daarnaast verzorgde hij een heruitgave van Celine en creeerde ook enkele reeksen pocketboeken (Eolio). De beroemde Pleiade-reeks was al eerder opgezet door Gastons broer Raymond.

Toen hij zijn vader opvolgde - Gastons andere zoon Michel was bij een auto-ongeluk omgekomen, samen met Albert Camus - hield Claude zich aan het parool dat Gallimard een 'literair fonds van kwaliteit' moest blijven, zoals Gaston Gallimard in zijn testament had bepaald, en niet zou streven naar 'snelle winsten van commerciele successen zonder vervolg'.

Nadat zijn oudste zoon Christian die ook bij de uitgeverij werkzaam was, een commerciele mislukking had geboekt, wees Claude Gallimard zijn andere zoon Antoine aan als zijn opvolger. Christian verdween daarop naar Zwitserland. Nadat Antoine in 1988 het roer van zijn vader overnam, raakte hij in conflict met zijn zusters Franoise en Isabelle en zijn broer Christian. Dat ontaardde in een juridisch-financieel gevecht dat tot op de huidige dag voortduurt.

Het drietal wilde hun aandelen (elk 12,5 procent) in Gallimard verkopen. Isabelle kreeg 125 miljoen franc voor haar bezit, dat werd gekocht door een bank die namens Antoine optrad. Na lange onderhandelingen werden de aandelen van de andere twee vorig jaar overgenomen door onder andere de Italiaanse uitgever Einaudi, Agence Havas en enkele banken.

Antoine is nu de laatste Gallimard die een belangrijk deel (33,5 procent) van de onderneming bezit, hoewel familieleden dat ook in juridische procedures bestrijden. Antoine Gallimard probeert de uitgeverij in het bezit van de familie te houden. De omzet van Gallimard bedraagt circa een miljard franc per jaar; vorig jaar was de winst ruim dertig miljoen francs.