Celstraf voor Waalwijker na ontduiken van belasting

DEN BOSCH, 30 APRIL. Het gerechtshof in Den Bosch heeft gisteren een 46-jarige man, die bekend staat als de 'Weldoener van Waalwijk', in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar en zes maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

De man is ervan beschuldigd dat hij met zijn inmiddels failliete bedrijf Altena Systeem Bouw (ASB) voor miljoenen guldens aan premies en belasting heeft ontdoken. Volgens hem was ASB een sociaal bedrijf, waar dan wel strafbare feiten waren gepleegd, maar slechts met de bedoeling het bedrijf van de ondergang te redden.

Advocaat-generaal mr. F. van Straelen eiste twee weken geleden zes jaar wegens de “generale preventie” die een hoge straf kan hebben.

Hij erkende dat de Waalwijker er niet op uit is geweest zijn eigen zakken te vullen en als weldoener in zijn woonplaats bekend stond.

Onder meer de plaatselijke voetbalclub RKC profiteerde daarvan. De club moet binnenkort op beschuldiging van fraude bij de rechtbank verschijnen.

De Waalwijker was eerder door de rechtbank veroordeeld tot vier jaar, net als zijn 40-jarige medewerker en plaatsgenoot die nu bij het hof 2,5 jaar celstraf kreeg opgelegd na een eis van vijf jaar cel.