Anti-semiet pleegt zelfmoord in Sovjet-gevangenis

MOSKOU, 30 APRIL. Een leider van de anti-semitische en Russisch-nationalistische organisatie Pamjat, die in oktober vorig jaar werd veroordeeld tot twee jaar kampstraf wegens het aanzetten tot rassenhaat, heeft zelfmoord gepleegd.

Volgens het persbureau TASS werd de man, Konstantin Smirnov-Ostasjvili, gisteren dood in zijn cel gevonden. Hij had geen boodschap achtergelaten en zijn dood is volgens Tass “een raadsel”.

Ostasjvili, die in het openbaar de joden de schuld gaf van alle problemen in de Sovjet-Unie, werd in oktober vorig jaar veroordeeld wegens de bestorming, in januari, van het gebouw van de Schrijversbond. Met een groep aanhangers “beval” hij daar joodse schrijvers zich als zodanig te laten registreren. De bestorming liep uit op een vechtpartij. Zijn veroordeling wegens het aanzetten tot racisme en anti-semitisme was de eerste van deze aard in de geschiedenis van de Sovjet-Unie. (UPI)