Woltgens wil heffingen op vervuiling van milieu hoger

NIJMEGEN, 29 APRIL. De PvdA wil de belasting op arbeidsloon verlagen en de heffing op milieuvervuiling verhogen. Dit zei fractievoorzitter Woltgens van de PvdA in Nijmegen zaterdag bij de viering van het 15-jarig bestaan van de plaatselijke Jonge Socialisten. Met hogere milieuheffingen, vooral op energieverbruik, moet het kabinet “veel meer haast maken”.

Woltgens vindt dat belastingen en premies die op inkomens worden geheven tot “erg hoge” arbeidskosten voor werkgevers heeft geleid. Daardoor heeft het vervangen van mensen door machines een hoge vlucht genomen. “Dat is niet helemaal fout, maar het schiet wel een beetje door”. Het is nu om sociale en economische redenen belangrijk geworden dat meer mensen aan het werk komen. Volgens Woltgens wordt “de deugd arbeid veel te duur gemaakt”. De “zonde” van het milieu vervuilen is daarentegen nog erg goedkoop. De fractievoorzitter van de PvdA noemde energiegebruik, de groeiende afvalstroom en de uitstoot van schadelijke stoffen als bronnen voor forse heffingen.

Een principe-beslissing van het kabinet moet van Woltgens “op korte termijn” genomen worden. Een heffing op energie-verbruik is alvast “een goede uitwerking” en het kabinet moet van Woltgens de voorstellen van minister Alders (milieu) opvolgen. Het argument dat in andere Europese landen dergelijke hoge heffingen nog niet bestaan, verwierp Woltgens.

“Je kunt bij belangrijke vernieuwingen beter voorop lopen dan achteraan komen”. Hij zag hier een mooie taak weggelegd voor het komende Nederlandse voorzitterschap van de EG. Effecten op de koopkracht van de burger zouden kunnen meevallen. Minder belastingen en premies betekent meer inkomsten, meer energiekosten betekent meer uitgaven. “Dat moet elkaar redelijk in evenwicht kunnen houden”. Bovendien ervaart de burger zo een prikkel om zuiniger energie te gebruiken, waardoor het milieu beter beschermd wordt.