Vrouwelijke gevechtsvlieger bij luchtmacht

LEEUWARDEN, 29 APRIL. De eerste Nederlandse vrouwelijke F16-piloot rondt deze week haar opleiding af. De 27-jarige eerste luitenant M. Blok mag zich na een laatste oefenvlucht de eerste vrouwelijke gevechtsvlieger ter wereld noemen.

Blok wordt geplaatst bij het 323-squadron op de vliegbasis in Leeuwarden. Blok haalde twee jaar geleden na een trainingsprogramma in Texas haar groot militair brevet. Daarna vloog ze bij verschillende squadrons op de NF-5 straaljager.

In januari dit jaar begon ze aan een omscholingsprogramma tot operationeel vlieger op de F16. De vorige vrouw die de opleiding tot F-16 gevechtsvlieger volgde was Nelly Speerstra.

In 1986 volgde ze het oefenprogramma in Gilze Rijen. Zij wist het programma echter niet af te ronden en verliet de opleiding in 1988. Speerstra vliegt momenteel op het F-27 transportvliegtuig. Bij de Koninklijke Luchtmacht zijn op dit moment negen vrouwelijke vliegers in dienst. Acht daarvan vliegen op een helicopter.