Verbanning Hooman na huilpartijen

CHIBA, 29 APRIL. In een poging om te redden wat er te redden valt heeft de technisch directeur van de tafeltennisbond, Jan Vlieg, speelster Mirjam Hooman-Kloppenburg tijdelijk uit de nationale vrouwenploeg gezet. Hij hoopt dat daardoor de onderlinge sfeer zal verbeteren. “Elke korrel hagelslag die van tafel viel, had de inslag van een granaat”, omschreef Vlieg die graag een beetje mag overdrijven. Op de rustdag, woensdag, wordt bekeken of Hooman ook naast het individuele toernooi nog in het vrouwendubbel en gemengd dubbel kan uitkomen.

De spanningen bij de gedegradeerde tafeltennissters waren de afgelopen dagen hoog opgelopen. Huilbuien waren niet van de lucht. Hooman trad vrijdag naar buiten met kritiek op alles en iedereen. Ze schreef haar slechte prestaties voornamelijk toe aan de manier waarop haar vertrouwensman en trainer Frits Kantebeen in Chiba werd behandeld. Hooman had zich de negatieve reacties op haar coach persoonlijk aangetrokken. In de onvermijdelijke confrontatie zaterdagavond tussen Hooman en de rest van de spelersgroep (Vriesekoop, Keen, Noor) zag gespreksleider Vlieg geen kans de partijen tot elkaar te brengen.

“Er is sprake van een fundamenteel meningsverschil”, verklaarde Vlieg. “Mirjam vindt dat ze zich de laatste dagen ondanks haar mentale problemen volledig heeft ingezet voor het team. De rest meent van niet. Om iedereen de tijd te geven innerlijk tot rust te komen, heb ik Mirjam voor een paar dagen buiten de groep geplaatst. Ik zag geen andere oplossing.”

Dusan Tigerman is de bondscoach van de vrouwen, maar hij had geen enkele greep op de groep.

Er is tot nu toe sprake van een zeer trieste balans voor de Nederlandse teams in Chiba. Zowel de vrouwen als de mannen degradeerden en er werden in het eerste deel van het landentoernooi in veertien wedstrijden slechts drie overwinningen geboekt. Voor het toernooi zei Jan Vlieg nog dat de Nederlanders van iedereen konden winnen. Het gebeurde alleen niet. Over twee jaar mag Oranje in het Mexicaanse Acapulco proberen de verloren A-status te heroveren. De dubbele afgang van Oranje kwam hard aan bij Vlieg. “We blijven ons”, sprak hij desondanks manmoedig, “de komende jaren orienteren op het niveau van de eerste categorie. In paniek ben ik allerminst. Ik laat me geen complex aanpraten.

Er is nog genoeg over van het prestige, dat we de afgelopen jaren in het internationale circuit hebben opgebouwd. Dit WK is slechts een incident.''

De zeges die gisteren in de troostronde om de 17de tot en met 24ste plaats werden behaald hadden nauwelijks enige waarde. De vrouwen wonnen zonder Hooman met 3-0 van India. Bij de mannen ontbreekt momenteel nationaal kampioen Paul Haldan. Hij kreeg wegens een spierblessure in zijn borst rust. Hij haakte in het met 3-2 gewonnen duel tegen Denemarken af. Spanje werd later met 3-0 verslagen.

Vliegs Duitse collega, Zlatho Cordas, werd door de internationale bond (ITTF) wegens wangedrag geschorst. De Joegoslaaf is voor de rest van het WK naar de tribune verbannen. Cordas meldde zaterdag tijdens het topduel met China al zijn spelers plotseling ziek bij de scheidsrechter.

Duitsland leidde op dat moment met 2-0. Beide ploegen, die al zeker waren van kwalificatie voor de hoofdgroep, speelden om te verliezen. De winnaar zou op weg naar de finale of op het ijzersterke Korea of op titelverdiger Zweden stuiten. China won de wedstrijd tegen de Duitsers reglementair met 3-2. De ploegleiding protesteerde fel tegen de ongewenste overwinning.

De ITTF handhaafde echter de uitslag. Vanmorgen verloor China met 3-2 van Tsjechoslowakije en leed Duitsland een nederlaag met dezelfde cijfers tegen Joegoslavie.

De Koreaanse vrouwen wonnen vanmorgen de wereldtitel door met 3-2 van China te winnen.