Veiligheidszone in Irak wordt groter

MONDORF-LES-BAINS, 29 APRIL. Geallieerde troepen in Noord-Irak gaan de veiligheidszone voor Koerdische vluchtelingen in Noord-Irak bijna verdubbelen in omvang. De EG heeft een Brits voorstel omarmd om de Westerse troepen ter plaatse door een politiemacht van de VN te vervangen.

Volgens de Europeanen is voor de vorming van zo'n politiemacht geen nieuwe resolutie in de Veiligheidsraad nodig omdat zij een zuiver civiel karakter zou krijgen. De aanwezigheid van de politiemacht in het noorden van Irak zou de Koerden ertoe moeten bewegen het grensgebied te verlaten en weer naar huis terug te keren.

Amerikaanse officieren zeiden dat de uitbreiding van de huidige veiligheidszone, van 1.632 vierkante kilometer ten oosten en ten zuiden van de Noordiraakse stad Zakho tot 3.510 vierkante kilometer is bedoeld om Koerdische vluchtelingen aan te moedigen de onherbergzame hellingen aan de Turkse grens te verlaten en, in eerste instantie, naar nieuw te bouwen kampen in Irak te komen. Naar het eerste dergelijke kamp dat tot dusverre door de geallieerden is gebouwd zijn het afgelopen weekeinde de eerste 250 vluchtelingen per helikopter overgebracht, allen jonge mannen. Tevens is besloten te beginnen met de bouw van een tweede tentenkamp.

In totaal bivakkeren er ongeveer 850.000 vluchtelingen onder vaak miserabele omstandigheden in het Turks-Iraakse grensgebied. Velen weigeren echter hun huidige verblijfplaats te verlaten en naar Irak terug te gaan uit angst voor Iraakse vergelding. Bovendien hebben Koerdische guerrillastrijders nu controleposten opgezet, waar ze vluchtelingen die toch willen vertrekken tegenhouden. “Dit is een tactische en georganiseerde manoeuvre”, zei een Franse militaire woordvoerder. “Ze zijn erg voorzichtig omdat ze niet tweemaal achtereen willen worden verrast.” Een Britse militair zei dat de Koerden zich zorgen maken over de kwestie van de Iraakse politie-aanwezigheid in Zakho. Volgens de Koerden zijn de geuniformeerde politiemannen daar door agenten in burger vervangen.

Frankrijk heeft intussen gevraagd om een bijeenkomst van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad om de situatie in Irak te bespreken. Volgens zegslieden is de Franse stap, evenals het Britse plan voor een politiemacht, bedoeld om op de een of andere wijze garanties te bieden aan de Koerden.

Overigens achtte Yevgeni Primakov, adviseur van president Gorbatsjov, het nu niet het juiste moment om internationale garanties voor de Koerden in Irak aan de orde te stellen.

(Reuter, AFP, AP)