Twee doden bij nieuwe onlusten in Albanie

WENEN, 29 APRIL. In drie steden in Albanie hebben zich gisteren en de voorgaande dagen ernstige ongeregeldheden voorgedaan toen duizenden mensen trachtten naar het buitenland te vluchten door zich toegang te verschaffen tot schepen in de haven van Shengjin; bij de ongeregeldheden kwamen gisteren zeker twee mensen om het leven.

Duizenden Albanezen kwamen gisteren per trein naar de havenstad Shengjin, in de hoop er schepen te bezetten en naar Italie te vluchten. De autoriteiten stuurden de hele trein terug naar de stad Shkoder. Daar braken prompt rellen uit.

Volgens het persbureau ATA staken boze reizigers de laatste wagons van de trein in brand. Drie wagons brandden uit; twee mensen die zich nog in de wagons bevonden, verbrandden daarbij, aldus ATA.

Behalve in Shkoder kwam het ook in Lezhe, vanwaar de meeste reizigers in de bewuste trein afkomstig waren, en in Shengjin tot ongeregeldheden. In Shengjin verzamelden zich donderdag al zevenhonderd mensen in de haven in de hoop aan boord te kunnen gaan van een schip. De politie vuurde waarschuwingsschoten af in de lucht, maar kon niet voorkomen dat een aantal mensen in het water sprong en naar een schip zwom. Pas na drie uur kon de politie de orde herstellen.

Op vrijdag liep een menigte van rond duizend mensen een politiecordon omver en verschafte zich toegang tot een schip.

Van daar uit trachtten ze drie andere schepen in de haven te bezetten. Volgens ATA traden legerversterkingen “energiek op” en werd de bezette schepen de uitvaart uit de haven van Shengjin belet. Op zaterdag kwam het in de stad weer tot rellen, toen vierduizend mensen, onder wie velen uit Shkoder, geen kans kreeg de haven te bereiken en hun woede koelden tijdens plunderingen in het centrum. (AP)