Publiek tegen Geweld valt uiteen in twee partijen

PRAAG, 29 APRIL. Publiek tegen Geweld (VPN), de grootste politieke groepering van Slowakije, is zaterdag definitief uiteengevallen in de beweging Publiek tegen Geweld - Voor een Democratisch Slowakije (VPN-ZDS) onder leiding van de vorige week ontslagen Slowaakse premier Vladimir Meciar en een vleugel die de oude naam behoudt en wordt geleid door Fedor Gal.

De breuk werd zaterdag bezegeld tijdens een VPN-congres in Kosice.

Fedor Gal zei tijdens het congres dat “het geen zin heeft mensen met dermate uiteenlopende opvattingen onder een banier verder te laten lopen”. Meciar, die als premier vooral - maar niet alleen - aan de kant is gezet wegens zijn radicale opvattingen over de Slowaakse autonomie, verklaarde in Kosice niet uit te zijn op de afscheiding van Slowakije uit de Tsjechoslowaakse federatie en te willen vasthouden aan de “democratische veranderingen” die zijn bereikt sinds de omwenteling van eind 1989. Op het congres werden de afgevaardigden het volgens het persbureau CTK eens over het feit dat “de meningen van beide platforms zo van elkaar verschillen dat er over slechts een thema overeenstemming bestaat, namelijk de wil om uit elkaar te gaan.” De afgevaardigden van beide vleugels spraken af dat de materiele bezittingen van de VPN op gelijke basis worden verdeeld.

Volgens recente peilingen geniet Meciar ook na de breuk met VPN zeer grote steun in Slowakije; dertig procent van de Slowaken steunt hem en zijn nieuwe organisatie, terwijl slechts vier procent zich voor de VPN van Gal zou uitspreken.

De wijze waarop hij door het presidium van het Slowaakse parlement aan de kant is gezet heeft zijn aanhang nog vergroot.

VPN was oorspronkelijk de Slowaakse tak van de Tsjechische organisatie Burgerforum. Ook Burgerforum is intussen uiteengevallen in twee vleugels, een conservatieve onder de federale minister van financien Klaus en een liberale onder de federale minister van buitenlandse zaken Dienstbier. Jiri Dienstbier werd gisteren formeel gekozen tot voorzitter van de nieuwe organisatie Burgerbeweging. In tegenstelling tot VPN en VPN-ZDS in Slowakije zijn in de Tsjechische landen Burgerbeweging en Klaus' organisatie Burger-Democratische Partij overeengekomen voorlopig hun regeringscoalitie te handhaven. (Reuter)