Postbank opent orderlijn voor aandelenhandel

De rekeninghouders van de Postbank kunnen met ingang van 1 mei via de 'beursorderlijn' van de Postbank (020-5918171) opdracht geven tot de aankoop of verkoop van aandelen en andere effecten.

Het toe te passen provisietarief ligt bij middelgrote transacties lager dan bij de andere grote banken. Het bedrag van de aankoop plus kosten wordt automatisch van de rekening afgeschreven zodat geen speciale effectenrekening nodig is.

Jaarlijks wordt een overzicht van de effectenportefeuille toegezonden. Ruim 5,6 miljoen Nederlanders hebben bij de Postbank een rekening. ABN Amro is marktleider bij de effectenhandel voor particulieren. De Postbank richt zich gezien de tariefstelling vooral op de middelgrote transacties tot ongeveer 20.000 gulden. De bank rekent een vaste provisie van 0,7 procent terwijl de andere grote banken een tarief hanteren dat veelal terugloopt van 1,75 procent over de eerste 5.000 gulden tot 0,6 procent over de bedragen boven de 20.000 gulden. De Postbank zegt bij kleine transacties goedkoop te kunnen werken “omdat we alleen de transactie uitvoeren en geen gratis advies geven”.

Voorlopig zullen opdrachten voor opties, premie-obligaties en enkele incourante fondsen nog niet kunnen worden behandeld.

Tot nu toe bood de Postbank alleen indirekte beleggingsmogelijkheden door middel van beleggingsfondsen.