Philips koopt fabriek van autolampen in oude DDR

ROTTERDAM, 29 APRIL. De lichtdivisie van Philips heeft de lampenfabrikant Narva Plauen in de voormalige DDR overgenomen. Dat is vanochtend door het concern bekend gemaakt.

De overgenomen fabriek is gespecialiseerd in de produktie van autolampen en speciale verlichting. De jaarlijkse omzet van de onderneming bedraagt 40 miljoen D-Mark. Er werken 500 mensen bij Narva.

Volgens een woordvoerder van Philips zal de overname niet gepaard gaan met een verlies van arbeidsplaatsen. Om ervoor te zorgen dat de fabriek levensvatbaar wordt zal Philips een niet genoemd bedrag moeten investeren in de modernisering van het bedrijf. De merknaam Narva blijft voor sommige activiteiten gehandhaafd.

De Duitse lichtonderneming van Philips, Philips Licht GMBH, heeft het bedrijf overgenomen van de Treuhandanstalt, het orgaan belast met de verkoop van de staatsbedrijven uit de voormalige DDR. Eerder had Philips-president Jan Timmer laten weten met zeer grote interesse de ontwikkelingen in de voormalige DDR te volgen. Of er met de Treuhand nog wordt onderhandeld over andere overnemingen wilde het bedrijf niet zeggen. Ook de prijs die Philips heeft betaald wordt niet openbaar gemaakt.

In de voormalige DDR bestaan meerdere Narva-lampenfabrieken. Een ervan is gespecialiseerd in de produktie van kerstboomverlichting. De kwaliteit van de overgenomen fabriek wordt in Eindhoven als “alleszins redelijk” aangeduid. De fabriek zal deel gaan uitmaken van de business-unit 'automotive' van de lichtdivisie.

De lichtdivisie van Philips was jarenlang een van de financiele steunpilaren van het concern. Sinds vorig jaar is echter ook de oudste divisie van het bedrijf in financieel minder gunstig vaarwater terecht gekomen. In de laatste drie maanden van vorig jaar kon het bedrijf nog net twintig miljoen gulden verdienen met de verkoop van lampen.