PEKING

China heeft verontwaardigd gereageerd op de beschuldiging van de Verenigde Staten dat het land samen met India en Thailand tot de voornaamste schenders behoort van het intellectuele eigendomsrecht in de VS.

De aantijging zou de relatie met Washington wel eens ernstig kunnen schaden, zo heeft het officiele Chinese persbureau New China News Agency gisteren gewaarschuwd.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van financien heeft het land reeds een groot aantal patenten en auteursrechten vastgelegd. China is echter een ontwikkelingsland. De omvang van de registratie van intellectuele eigendommen kan daarom niet direct gelijk worden getrokken aan die in de VS, waar de groei van het vastleggen van eigendomsrechten gelijke tred heeft gehouden met de groei van de economie, aldus de zegsman.

De VS maakten de beschuldigingen vrijdag bekend bij monde van de officiele handelsgezant Carla Hills. Hills dreigde daarbij met eventuele handelsmaatregelen tegen de betrokken landen. De relatie tussen China en de VS is momenteel toch al gespannen omdat het Amerikaanse Congres zich voor 3 juni moet uitspreken over de vraag of China al dan niet de status van meest bevoorrechte handelspartner terugkrijgt. (Reuter,DPA)