Opvangproject voor daklozen Amsterdam gaat voortijdig dicht

AMSTERDAM, 29 APRIL. Het Stoelenproject, een opvangvoorziening voor dak- en thuislozen in Amsterdam, is versneld gesloten.

Dit nadat in de nacht van vrijdag op zaterdag toch weer een steekpartij had plaatsgevonden, waardoor de situatie rondom het project onbeheersbaar werd. “We zijn vannacht voor het laatst open geweest”, aldus bestuurslid D. Postma van de stichting Stoelenproject maandagmorgen. “Er werd duidelijk een grens overschreden. Dat vonden veel bezoekers zelf ook.”

Volgens de plannen zou de voorziening aan de Oostelijke Handelskade pas op 15 mei dicht gaan voor de zomermaanden.

Onderzocht wordt op welke manier het project half september weer geopend kan worden, aldus Postma.

De voortijdige sluiting komt toch nog onverwacht. Afgelopen vrijdag besloot burgemeester Van Thijn niet tot sluiting over te gaan, ondanks een advies daartoe van de politie. Voorwaarde was dat de vrijwilligers de zaak beter in de hand moesten houden. Bovendien zou er extra politietoezicht komen.

Het Stoelenproject biedt plaats aan ongeveer 100 mensen. Bijna dagelijks trok het project rond de 100 bezoekers en in de koude wintermaanden liep het aantal zelfs op tot 250, waaronder een toenemend aantal buitenlanders.

Postma zegt dat nu gedacht wordt aan een andere opzet van het Stoelenproject, waarbij de mensen geregistreerd zullen moeten worden. “Het nadeel is dat de zwakkeren daarvan de dupe zullen worden. Tot nu toe waren we open voor allen die overal elders er uitgegooid worden”.

Medewerkers van de Hulp voor Onbehuisden (HVO), die zich eveneens bezighoudt met de opvang van daklozen, verwachten een extra toeloop door de sluiting van het Stoelenproject. Ook de HVO heeft met enige regelmaat te maken met vechtpartijen, maar is er tot op heden in geslaagd de zaken in de hand te houden.

“We hebben dezelfde mensen hier als bij het Stoelenproject. Maar bij ons geldt: vol is vol. Bij het Stoelenproject zaten veel meer mensen op een kluitje. En als je zoveel mensen binnen hebt is de zaak moeilijk te controleren”, aldus een medewerker van de HVO.

De HVO, waar dagelijks ongeveer 50 mensen overnachten, heeft volgens eigen zeggen “een hogere drempel” bij de opvang. Met iedere kandidaat wordt een kort gesprek gehouden. Het meenemen van alcohol en drugs is verboden.