Nog geen duidelijke taak voor Nederlanders in N-Irak

ZAKHO, 29 APRIL. Een groep van zo'n vijftig Nederlandse landmachtmilitairen is gisteren in het Zuidturkse Silopi aangekomen. Zij bereiden de werkzaamheden voor van vijfhonderd van hun collega's die later deze week in het vluchtelingengebied worden verwacht.

De ruim vierhonderd Nederlandse militairen, voornamelijk mariniers, die vorige week reeds in Silopi aankwamen, hebben nog geen duidelijke taak toebedeeld gekregen. Zaterdag hielpen enkele tientallen van hen bij het schoonmaken van het ziekenhuis in Zakho, de meesten waren betrokken bij het opzetten van tenten in het vluchtelingenkamp in Zakho. Deze werkzaamheden werden nog dezelfde dag gestaakt toen een eerste groep van 250 Koerdische vluchtelingen per helikopter in Zakho aankwam. Gisteravond arriveerden opnieuw zo'n honderd Koerden in Zakho, nu per bus. Het betreft uitsluitend Koerdische mannen, die worden ingezet bij de verdere bouw van het tentenkamp. Daarmee is een van de belangrijkste taken van de Nederlandse mariniers komen te vervallen.

Gisteren waren ruim dertig Nederlandse mariniers werkzaam in het ziekenhuis van Zakho. Zij hielden zich bezig met tal van logistieke werkzaamheden. Vanochtend vroeg was nog onduidelijk of de mariniers vandaag opnieuw in het ziekenhuis zouden werken.

Het ziekenhuis in Zakho stroomt dagelijks vol met Koerden. De meesten kampen met diarree. Het personeel is nog altijd niet in staat alle patienten te helpen, vooral door gebrek aan verplegers en verpleegsters.