Ministers tossen over benoeming

MONDORF-LES-BAINS, 29 APRIL. Met behulp van een toss hebben de EG-ministers van buitenlandse zaken gisteren besloten over de benoeming van een hoge ambtenaar.

Voor de opvolging van de secretaris-generaal van de Europese Politieke Samenwerking (EPS), de Italiaan Giovanni Jannuzzi, hadden Groot-Brittannie en Belgie kandidaten gesteld. De EPS behelst het coordineren van het buitenlands beleid van de twaalf EG-landen. De secretaris-generaal leidt het secretariaat in Brussel.

Bij de stemming, zaterdagavond, kregen de Belg Pierre Champenois als de Brit Brian Crowe elk zes stemmen.

Zondagochtend, aan het slot van het informele overleg in het Luxemburgse kuuroord Mondorf-les-Bains, besloten de ministers de knoop door te hakken met een toss. Daarvoor moest bij de barman een munt worden geleend, want geen van de twaalf ministers had kleingeld op zak.

De Belg won. Maar de ministers zeiden erop te vertrouwen dat hij over twee jaar zal worden opgevolgd door de Brit. (ANP, AFP)