Kwartaalwinst Shell Oil min 39 pct

De netto winst van Shell Oil Company, de Amerikaanse tak van Koninklijke-Shell Groep, is in het eerste kwartaal van dit jaar met 39 procent gedaald tot 125 miljoen dollar.

In dezelfde periode van 1990 bedroeg de nettowinst 203 miljoen dollar. De omzet ging omlaag met 1,5 procent van 5,8 miljard dollar tot 5,7 miljard dollar.

De resultaten van Shell Oil staan in schril contrast met de prestaties van andere Amerikaanse oliemaatschappijen in het eerste kwartaal. Mobil Oil zag haar winst meer dan verdubbelen en Amoco boekte een 66 procent hogere winst. Het grootste probleem voor Shell Oil is momenteel de benzine-raffinage. De onderneming leed hier in de eerste drie maanden van dit jaar een verlies van 16 miljoen dollar. In 1990 was dat verlies nog groter, 21 miljoen dollar.

Volgens deskundigen heeft Shell Oil dure benzine van andere oliemaatschappijen moeten kopen in verband met de naweeen van de explosie die zich in 1988 voordeed bij haar Norco-raffinaderij, vlakbij New Orleans in Louisiana. De winstmarges op benzine waren in het eerste kwartaal toch al kleiner door de verscherpte prijsconcurrentie op de Amerikaanse benzine-markt tussen de maatschappijen onderling.

In het vierde kwartaal van 1990 steeg de winst van Shell Oil met 69 procent. Desondanks viel de jaarwinst 26 procent lager uit.