Koninklijke weer naar hoogterecord op rustig Damrak

ROTTERDAM, 29 APRIL. Koninklijke Olie boekte vanmorgen weer een hoogterecord aller tijden op een stille Amsterdamse effectenbeurs. De overige aandelenkoersen waren onveranderd tot hoger als reactie op de hogere dollar na het weekendberaad van de groep van zeven grootste industrielanden (G-7).

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex noteerde om 13.00 uur onveranderd 95,6 punten. De stijging van de dollar naar circa twee gulden had vanmorgen een gunstige invloed op de koersen van de internationals. Tijdens het beraad van de G-7 in Washington bereikten de ministers van financien geen overeenstemming over verlaging van de rentetarieven.

Als reactie steeg de dollar vanmorgen zelfs even boven de twee gulden, maar moest later weer enig terrein prijsgeven. De Amerikaanse munt noteerde om 12.30 uur in Amsterdam 1,9955 gulden.

Op de beursvloer werd vanmorgen weinig gehandeld. Veel marktpartijen zijn afwezig in verband met Koninginnedag morgen. Bovendien woensdag veel buitenlandse beurzen gesloten als gevolg van de 1 mei-viering. “Beleggers bouwen geen posities op tijdens deze onvolledige week, maar de hogere dollar zorgt voor een vaste stemming”, meent een handelaar van Albert de Bary, dochter van Deutsche Bank.

De Nederlandse bedrijven boeken een groot deel van hun omzet in dollar-landen. De dollargevoelige paradepaardjes op de effectenbeurs - Koninklijke Olie en Unilever - deden het goed.

Koninklijke, dat vrijdag sloot op 158,30, verbeterede het 'all time high' van vorige week en noteerde om 12.30 uur 160,10 gulden.

Beurshandelaren signaleerden weer vraag voor de chemiefondsen. Akzo, dat vrijdag sloot op 115,20 gulden, stond om 12.30 uur op een winst van vijftig cent. DSM (slot vrijdag: 112,30 gulden) was tachtig cent gestegen. De kwartaalcijfers van Akzo staken vorige week gunstig af tegen het grote verlies dat de Britse chemiereus ICI moest rapporteren.

Verzekeraar Aegon verloor vanmorgen 2,50 gulden op 121,80. Beleggers verkopen het aandeel en verwisselen het voor certificaten van Internationale Nederlanden Groep (ING), dat de afgelopen tijd is achtergebleven bij de koerswinsten op het Damrak.

Beurshandelaren wezen op het bericht vorige week dat Aegon de aandeelhouders toestemming zal vragen voor een nieuwe emissie van convertibele obligaties met een omvang van 750 miljoen gulden. Hierdoor verwatert het belang van aandeelhouders, wat een drukkend effect op de koers als uitoefenen, zo luidt de verwachting.

Vervoerder Frans Maas, die vrijdag sloot op 88,00 gulden, noteerde om 12.30 uur dertig cent lager. Het Venlose bedrijf rapporteerde vrijdag nabeurs dat de netto winst in 1990 veertien procent is gestegen tot 30,3 miljoen gulden.

LONDEN De beurs in Londen openden vanmorgen hoger, ondanks de verwachting dat de aandelenkoersen zouden dalen doordat de onzekerheid over rentetarieven voorduurt na de bijeenkomst van de G-7 dit weekeinde.

De stemming in Londen wordt nu bepaald door mogelijke tekenen van economisch herstel en de uitslag voor de regerende tories van premier John Major in lokale verkiezingen donderdag. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.471,3, stond om 12.30 uur op een winst van 22,6 punten.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt openden vanmorgen over een breed front hoger bij gemiddelde aandelenomzetten.

Maar de activiteit liep in de loop van de ochtend terug bij gebrek aan vervolgorders. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.623,78, stond om 12.30 uur op een winst van ruim negen punten.

TOKIO De aandelenbeurs in Tokio was vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag. Morgen wordt de handel hervat. De markt sloot vrijdag hoger, na een saaie sessie. Het Nikkei-225-koersgemiddelde steeg 84,82 punten op 26.123,68.