Kok: lagere rente zelf verdienen

WASHINGTON, 29 APRIL. Als Nederland een lagere rente of een sterkere gulden wil, zal het de ruimte daarvoor zelf moeten verdienen. Er is geen aanleiding voor een kunstmatige eigen weg voor Nederland op monetair gebied. Dat zei minister Wim Kok (financien) gisteren in Washington waar hij de vergadering van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) bijwoont.

Kok erkende dat een lagere rente - waarop vooral de Amerikanen in de Groep van zeven bij de overige grote industrielanden hebben aangedrongen - ook een Nederlands belang is, maar een spoedige rentedaling leek hij niet te verwachten. “De rente is hoog als gevolg van het Duitse monetaire beleid en dat is een reactie op de problemen met de Duitse eenwording.” Hoe meer Duitsland slaagt bij de vermindering van zijn begrotingstekort, des te meer ruimte is er voor een rentedaling in Duitsland, aldus Kok.

Uitholling van het vertrouwen in de D-mark kan volgens Kok een marge voor een eigen Nederlands monetair beleid scheppen.

verkeerde variabele in stijl ,Het is een misvatting dat er geen enkele marge voor eigen beleid is, maar die marge moeten we wel zelf creeren'', zei hij. Alleen als de financiele markten vertrouwen hebben in de kracht van de Nederlandse economie en in de hardheid van de gulden bestaat er ruimte voor een eigen Nederlands monetair beleid en een rente-ontwikkeling die afwijkt van die in omringende Europese landen.