'KAL 007 was herkenbaar als een civiele vlucht'

SEOUL, 19 APRIL. De Sovjet-piloot die in 1983 een uit de koers geraakt Zuidkoreaans passagiersvliegtuig neerschoot heeft gezegd destijds geweten te hebben dat het niet om een militair toestel ging.

Bij het incident met vlucht KAL 007 kwamen alle 269 inzittenden om het leven. “Ik zag knipperlichten op de vleugels van het toestel”, aldus de piloot Gennadi Osipovitsj gisteren voor de Zuidkoreaanse televisie. Volgens hem kwam het bevel tot schieten “uit Moskou”. Zijn verklaring is in tegenspraak met de officiele lezing van Moskou en met eerdere uitlatingen van de piloot. Moskou houdt vol dat vlucht KAL 007 geen uiterlijke markeringen had waaruit bleek dat het om een burgertoestel ging en meent dat het vliegtuig een spionagevlucht boven Sovjet-gebied maakte. (AP)