Joegoslavisch leger zet tanks in om conflict te verhinderen

BELGRADO, 29 APRIL. Het Joegoslavische leger heeft tanks en pantserwagens ingezet in een aantal dorpen in Kroatie om een gewapend conflict te verhinderen tussen de Kroatische politie en leden van de Servische minderheid.

Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug zette het leger wegen af in Kijevo, in het zuiden van Kroatie, en in enkele dorpen in de omgeving, waar de Kroatische autoriteiten vorige week tot ergernis van de plaatselijke Servische bevolking politiebureaus hebben ingericht. De Kroaten kregen prompt een ultimatum voorgelegd van de leiding van de Servische bevolking. Toen dat ultimatum verstreek liep de spanning in Kijevo en omstreken hoog op, reden voor het leger om tanks en pantserwagens van het garnizoen in Knin naar de dorpen te sturen. Er deden zich gisteren verder geen incidenten voor.

Het was de derde keer in twee maanden dat het federale leger in Kroatie in actie komt om een dreigend conflict tussen de Kroaten en de Serviers te verhinderen. In het nationale park Plitvice kwamen op 31 maart drie mensen om het leven toen de Serviers de eenzijdig uitgeroepen autonomie van hun provincie Krajina wilden uitbreiden tot het gebied van het park en de Kroatische politie slaags raakte met de bezetters van het park.

De Kroatische televisie verweet het federale leger gisteren zich in het etnische conflict “volledig aan de kant van de Serviers te scharen”. (Reuter, AP)